Shakhtar wint Super Cup in onrustig Oekraïne

In Oekraïne wordt ondanks de dramatische gebeurtenissen weer gevoetbald. Shakhtar Donetsk won dinsdagavond de Super Cup ten koste van Dinamo Kiev (2-0).

De wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar in Oekraïne werd in Lviv afgewerkt, op ruim 1200 kilometer van Donetsk. Rond de thuisbasis van Shakhtar Donetsk wordt al maandenlang gevochten. Pro-Russische separatisten hebben de macht gegrepen in een groot deel van Oost-Oekraïne.

De spanningen zijn sinds vorige week donderdag nog verder opgelopen. Bij een vliegramp op de grens van Oekraïne en Rusland kwamen 193 Nederlanders om het leven. Premier Mark Rutte kondigde dinsdagmiddag aan dat woensdag in Nederland een dag van nationale rouw is.

De Zuid-Amerikanen Alex Teixeira, Douglas Costa en Facundo Ferreyra weigerden terug te keren bij Shakhtar Donetsk vanwege de onrust in Oekraïne. Teamgenoten Fred, Dentinho en Ismaily lieten zich al wel weer zien na een boycot, maar zij zaten niet bij de wedstrijdselectie voor de Super Cup.

Jeremain Lens ontbrak bij Dinamo Kiev omdat hij nog vakantie heeft na het WK. Oleksandr Gladkiy opende namens Shakhtar Donetsk een kwartier voor tijd de score. In de slotfase bepaalde Marlos de eindstand op 2-0. Shakhtar Donetsk keert daardoor met een prijs terug naar het onrustige Oost-Oekraïne.