KNVB onderzoekt overname Vitesse

De KNVB is volgens Voetbal International misleid inzake de overname van Vitesse in 2010. De Nederlandse voetbalbond neemt de publicatie in het weekblad 'zeer serieus'. Vitesse werd in augustus 2010 overgenomen door de Georgiër Merab Jordania.

Al snel werd duidelijk dat Jordania een goede bekende was van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich. De Arnhemse club ontkende altijd dat de Russische miljardair Abramovich enige invloed had bij Vitesse.

De KNVB stelde een onderzoek in, maar werd volgens Voetbal International misleid. Jordania deed eind 2013 afstand van zijn aandelenpakket, waarna de Russische zakenman Alexander Chigirinsky het heft in de handen nam in Arnhem. Chigirinsky is ook een goede kennis met Abramovich.

Persvoorlichter Hans van Kastel van KNVB stelt dat de voetbalbond Vitesse onder de loep legt. "Voor een sportief verloop en de integriteit van de Nederlandse competities zijn het bewaken van de onafhankelijkheid, zelfstandigheid en continuÏteit van de clubs speerpunten van de KNVB."

"In dat kader kijken we al langer naar de organisatiestructuur en de inrichting van governance bij Vitesse. Naar aanleiding van eerdere berichtgeving spraken wij bijvoorbeeld met de directie, de raad van commissarissen en oud medewerkers van Vitesse", aldus Van Kastel tegen het weekblad.

"Ook hebben wij Merab Jordania meermaals uitgenodigd voor een gesprek. Op die uitnodigingen is hij helaas niet ingegaan en de KNVB heeft hem daarom een deadline gesteld. De voetbalbond neemt deze publicatie van Voetbal International zeer serieus", besluit de persvoorlichter.