Oranje onder 19 naar EK-finale

Het Nederlands elftal voor speelsters onder negentien jaar heeft donderdag de finale van het EK bereikt. De ploeg van bondscoach André Koolhof won in het Noorse Mjondalen met 4-0 van Ierland. Vivianne Miedema, die vanaf komend seizoen bij Bayern München speelt, had een groot aandeel in de zege met drie doelpunten en een assist.

De 18-jarige Miedema speelde ook al elf interlands in het grote Oranje en was een plaag voor de Ierse verdediging. In de vierde minuut tekende de aanvalster voor de 1-0 en nog voor rust gaf ze de voorzet bij de goal van Jeslynn Kuijpers. Na rust voegde Miedema daar nog twee treffers aan toe.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Nederlandse voetbalsters in deze leeftijdscategorie de EK-finale halen. In de eindstrijd neemt Oranje het op tegen Spanje dat met 2-0 te sterk was voor gastland Noorwegen.