[EL] Uitslag FC Groningen - Aberdeen

FC Groningen is in de tweede voorronde van de Europa League uitgeschakeld. Het elftal van trainer Erwin van der Looi verloor in de eigen Euroborg met 2-1 van Aberdeen. Dat was na de 0-0 in de heenwedstrijd voldoende voor de Schotten om door te gaan. Het was voor het eerst in zeven seizoenen dat Groningen weer actief was in Europa.

Groningen had een aardige uitgangssituatie uit de eerste wedstrijd meegenomen, maar wist ook dat het moest oppassen voor een Schots doelpunt. In een uitverkochte Euroborg begon Groningen voorzichtig. De aanvallers kregen weinig klaar tegen de sterke verdediging van Aberdeen.

De Schotten loerden op de counter en kregen halverwege de eerste helft in de omschakeling een strafschop. Jonny Hayes mocht op randje buitenspel vertrekken en werd ten val gebracht door Eric Botteghin. De toegekende strafschop werd benut door Adam Rooney. Niet veel later kon dezelfde Rooney door op doelman Sergio Padt. Zijn lob belandde op de lat, waarna de rebound een prooi was voor Niall McGinn.

Door de 2-0 achterstand moest Groningen drie keer scoren om de derde voorronde te bereiken. Kort voor rust verkleinde de thuisploeg de achterstand door een fraaie treffer. Maikel Kieftenbeld kopte een diepe pass van Rasmus Lindgren achter doelman Jamie Langfield.

Ook Michael de Leeuw kon het tij voor Groningen niet keren (Pro Shots/Jan Kanning)

Na rust gooide trainer Van der Looi alles op de aanval. Jarchinio Antonia en Michael de Leeuw kwamen in de ploeg voor Kieftenbeld en de onzichtbare Danny Hoesen. De aanvallende speelstijl leverde ook kansen op, maar de volledig vrijstaande De Leeuw vond Langfield op zijn weg. Ook een afstandsschot van Tjaronn Chery was een prooi voor de Schotse doelman.

Door de nederlaag zit het Europese avontuur er voor Groningen al na een ronde weer op. Daardoor zijn er nog vijf Nederlandse clubs actief in Europa. Dat zijn Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente en PEC Zwolle.