Haase verrast Youzhny in kwartfinale Gstaad

Robin Haase heeft de halve finale van het ATP-toernooi in Gstaad bereikt. De Haagse tennisser versloeg vrijdag verrassend de nummer één van de plaatsingslijst, Mikhail Youzhny. Hij was met 3-6, 6-1 en 6-4 te sterk voor de Rus. Na bijna twee uur spelen was het op zijn zevende wedstrijdpunt raak.

Haase sloeg zich een dag eerder met veel pijn en moeite langs de Zwitser Henri Laaksonen en tegen Youzhny was het aanvankelijk niet veel beter. De mondiale nummer 51 leverde meteen zijn opslag in. Hij deed op 2-4 iets terug, maar werd zelf een game later ook weer gebroken. Op 3-5 liet Haase vervolgens meerdere breakpunten liggen.

Na het verlies van de eerste set herpakte Haase zich uitstekend. Hij liep in het tweede bedrijf snel uit naar 5-0 en gaf die voorsprong niet meer uit handen.

Haase ging in de derde set bij 2-2 na een slordig geslagen backhand van Youzhny opnieuw door de opslag van de Rus. De Nederlander stootte door naar 5-2, maar slaagde er bij zijn eerste poging niet in om de wedstrijd uit te serveren. Twee games later liet Haase zes matchpoints liggen, voordat het dan toch raak was.

Het was pas de tweede zege van Haase op Youzhny. Eerder dit jaar won hij de onderlinge ontmoeting in Boekarest. In de halve eindstrijd neemt Haase het op tegen Juan Monaco. De Argentijn rekende af met Thomaz Bellucci uit Brazilië.