[Tour] Mollema: had niet op nieuwe fiets moeten rijden

Bauke Mollema verloor zaterdag veel tijd in de enige tijdrit van de Tour de France. De kopman van de Belkin-ploeg zakte van de zevende naar de tiende plaats in het klassement en weet dat aan zijn nieuwe tijdritfiets. "Achteraf was dat misschien niet de goede keuze."

"Het was gewoon een drama vandaag", was Mollema kort en krachtig over zijn tijdrit voor de camera van de NOS. "Ik zat na tien kilometer al helemaal verkrampt op mijn fiets en ik moest gaan staan om te ontspannen. Dat is in de tijdrit niet goed."

De nieuwe fiets van fietsenleverancier Bianchi arriveerde vrijdag pas. "Ik koos bewust voor die fiets omdat die een stuk aerodynamischer was", verklaarde Mollema zijn keuze die hij achteraf in twijfel trok. Toch wil hij niemand de schuld in de schoenen schuiven. "Ik heb de keuze gehad, het is mijn eigen beslissing geweest."

Opvallend was dat Laurens ten Dam juist heel tevreden was over de nieuwe tijdritfiets."Super. Het is een topfiets", was hij vol lof. "Ik zat er super op, hij reed lekker." Ten Dam had wel iemand in laten vliegen om zijn nieuwe fiets perfect af te laten stellen.

Over zijn prestatie was hij licht teleurgesteld. "Ik ben misschien iets te voorzichtig gestart. Als je weet dat je uiteindelijk acht seconden tekortkomt voor de achtste plaats, dan baal je." Dat relativeerde Ten Dam echter direct weer. "Vooraf had ik natuurlijk getekend voor plaats negen."