[Tour] Etappe van vandaag

De Tour de France wordt zoals altijd afgesloten in Parijs en dus is het vandaag ook tijd voor alweer de laatste 'Etappe van vandaag'. Vincenzo Nibali zal onderweg ongetwijfeld de champagne ontkurken en wellicht samen met Rafal Majka, Peter Sagan en Thibaut Pinot, winnaars van de andere truien, het glas heffen. 

Startplaats
De laatste startplaats van de Tour de France 2014 is Évry, een Parijse buitenstad met ruim vijftigduizend inwoners. Het is gebouwd op een vroegere Gallische nederzetting, wat zoals veel plaatsen ingenomen werd door de Romeinse veroveraars. De kathedraal van Évry is bijzonder, want het is de enige kathedraal in Frankrijk die speciaal voor dit doel in de twintigste eeuw gebouwd is. De Tour de France heeft Évry één keer eerder aangedaan.

In 2001 eindigde hier de voorlaatste rit met een massasprint. Erik Zabel won er zijn derde etappe van die Tour, maar hij wist nog niet dat hij een dag later, net als in al zijn andere dertien deelnames, niet de gedroomde sprintzege zou pakken op de Champs-Elysées.

De kathedraal van Évry (Foto: WikiCommons/Rabanus Flavus)
De kathedraal van Évry (Foto: WikiCommons/Rabanus Flavus)

Finishplaats
De finish van de Tour de France ligt natuurlijk in de Franse hoofstad Parijs, en wel op de Champs-Elysées. De finish lag hier niet altijd al, de eerste Tour in 1903 eindigde nog in Ville-d'Avray. Tot en met 1967 lag de finish op de wielerbaan van het Parc des Princes, waarna de laatste streep van de Tour enkele jaren op het Vélodrome de Vincennes lag. Opvallend is dat Eddy Merckx daar al zijn tourzeges pakte.

In 1975 kwamen de renners dan voor het eerst aan op de Champs-Elysées. In 1989 werd de Tour hier beslist in een tijdrit, doordat Greg LeMond de Fransman Laurent Fignon versloeg en met acht seconden verschil de Tour won. Tien jaar eerder probeerde onze eigen Joop Zoetemelk de eindzege met een aanval op Bernard Hinault te pakken. Hinault pakte Zoetemelk echter terug en won de etappe.

Ook in 2005 werd er hier nog gevochten om een plek in het eindklassement. Alexandre Vinokourov zorgde voor een stunt door een massasprint te voorkomen en de etappe te winnen, waardoor hij van de zesde naar de vijfde plek steeg. Meestal zijn het echter de sprinters die 'gewoon' de dienst uitmaken op de brede Champs. Vorig jaar won Marcel Kittel, nadat Mark Cavendish vier keer op rij de beste was.

De wielerbaan van het Parc des Princes in 1900, nog voor de Tour hier decennia lang zou finishen (Foto: WikiCommons/OxlxO)
De wielerbaan van het Parc des Princes in 1900, nog voor de Tour hier decennialang zou finishen (Foto: WikiCommons/OxlxO)

Etappebeschrijving
De laatste etappe is zoals altijd niet heel erg lang, dit keer moet het peloton 137,5 kilometer afleggen voor de Tour erop zit. Na ruim dertig kilometer passeert men het allerlaatste klimmetje waar een punt te pakken valt, de Côte de Briis-sous-Fouges. Een aanval hoeven we hier echter niet te verwachten, want dat hoort niet in de slotetappe. Langs onder meer de mooie dorpjes Massy en Meudon komen we dan door Issy-les-Moulineaux. Hier zetelt de ASO, de organisator van de Tour. 

Na ongeveer 73 kilometer rijdt het peloton dan eindelijk Parijs binnen. Een zekerheid voor het uitrijden van de Tour is het nog niet, want vorig jaar moest Lieuwe Westra door ziekte toch nog opgeven op de Champs-Elysées. Tien kilometer later rijden we voor het eerst over de finishlijn en duiken we dus de lokale ronde in. De derde passage is de tussensprint, als we voor de tiende keer het peloton over de streep zien razen is de Tour afgelopen.

Profiel etappe 21 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 21 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Op de Champs-Elysées is de kans op een puur sprintersbal erg groot, en zonder rare bochtjes of heuveltjes zul je simpelweg de hoogste topsnelheid moeten hebben. De eerste naam die dan in het oog springt is uiteraard Marcel Kittel, die bij de bookmakers niet voor niks de favoriet is. De uitdagers zijn grotendeels dezelfde als tijdens de andere sprintetappes: Reken vooral op Alexander Kristoff en André Greipel. Peter Sagan zou dolgraag na tien toptienklasseringen een etappe winnen dit jaar, maar dat lijkt hier wel erg lastig te worden. Vlak ook Bryan Coquard niet uit, die al een aantal rappe aankomsten liet zien.