Hockeyers Jong Oranje zorgen voor Wonder van Waterloo

Ook de Jong Oranjemannen mogen zich de komende twee jaar Europees kampioen noemen. Nederland versloeg in de finale van het EK in Waterloo tegenstander Duitsland met 5-2. En dat terwijl Oranje in de poulefase zo dichtbij uitschakeling was.

Nederland begon dominant aan dit prachtige affiche. Jong Oranje kreeg in de eerste drie minuten twee kansjes en had in het veld de touwtjes in handen. Juist op het moment dat Duitsland de ploeg was die het tempo bepaalde, sloeg Nederland toe. Bram van Groesen zag zijn sleeppush uiteen spatten op de legguards van de Duitse keeper, maar Jasper Luijkx was er als de kippen bij om de rebound te verzilveren.

Na de openingsgoal probeerde Duitsland de druk op te voeren. Met uitstekend positiespel zochten de wereldkampioenen een gaatje in de Nederlandse defensie. Gelukkig voor Oranje gebeurde dat zonder al te veel succes, behoudens een strafcorner – de tweede voor de Duitsers – gaf de ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne geen kans weg.

Oranje begon wervelend aan de tweede helft, door snel voor de 2-0 te zorgen. Dennis Warmerdam sloeg toe op aangeven van Thierry Brinkman. Duitsland zocht steeds nadrukkelijker naar de aansluitingstreffer. Nederland verdedigde goed en counterde naar hartelust. Uit een van die uitvallen maakte Brinkman de derde goal.

Even leek Jong Oranje in gevaar te komen, toen Lukas Windfeder de 3-1 op het bord bracht. Maar Pepijn Luijkx zette zijn ploeg op een veilige 4-1 voorsprong en Tom Hiebendaal prikte een paar minuten later de vijfde Hollandse treffer binnen. De tweede Duitse goal kwam veel te laat, waardoor Oranje – dat in de laatste seconden nog een strafbal miste – het toernooi in Waterloo met goud verlaat. Een wonder. Want als Brinkman in de poulewedstrijd tegen Oostenrijk niet acht seconden voor tijd de 3-1 had gemaakt, had Nederland de halve eindstrijd niet eens gehaald