Heitinga: "Paar goede jaren voor me"

John Heitinga wil via Hertha BSC weer terugkeren bij het Nederlands elftal. De verdediger speelde in juni vorig jaar zijn voorlopig laatste interland voor Oranje.

Heitinga (30) hoopte deze zomer voor de derde keer in zijn loopbaan op een WK uit te komen, maar Louis van Gaal liet de 87-voudig international thuis. Heitinga is al ruim een jaar buiten beeld bij Oranje. In juni vorig jaar ging de Alphenaar nog wel mee op een oefentrip naar Azië, sindsdien ontbrak de mandekker.

Everton liet Heitinga in januari naar Fulham vertrekken. Bij de Londenaren kreeg de oud-Ajacied wel een basisplaats, maar The Cottagers degradeerden uit de Premier League. Bij Hertha BSC hoopt de verdediger in Duitsland op betere tijden. Heitinga heeft een rentree bij het Nederlands elftal niet uit zijn hoofd gezet.

"Voor de duidelijkheid: Hertha BSC is nu absoluut prioriteit nummer één", zei Heitinga tegen het Algemeen Dagblad. "Hier moet ik presteren. Ik ben dertig jaar en heb dus echt nog wel een paar goede jaren voor me liggen. Aan Oranje denk je altijd. Dat is toch logisch? Voor het Nederlands elftal spelen blijft toch het hoogst haalbare."

Guus Hiddink neemt per 1 augustus de rol van bondscoach van het Nederlands elftal op zich. De Achterhoeker volgt Van Gaal, die inmiddels aan de slag is gegaan bij Manchester United, op. Heitinga kwam in het verleden uit op de EK's in 2004, 2008 en 2012 en de WK's in 2006 en 2010.