Krim-clubs mogelijk toch in Russische competitie

Voetbalclubs uit de Krim kunnen komend seizoen mogelijk toch in Russische competities uitkomen. De Russische voetbalbond beslist donderdag of ploegen uit Simferopol, Sebastopol en Jalta op het derde niveau mogen spelen, zei bondsvoorzitter Nikolaj Tolstych woensdag. Vorige maand besloot de bond nog dat clubs uit de Krim minstens een seizoen moesten wachten.

Vijf clubs hebben zich sinds de annexatie van het schiereiland geregistreerd als Russische clubs. Onder die vijf zijn Tavrija Simferopol en FC Sebastopol, die afgelopen seizoen allebei op het hoogste niveau in Oekraïne actief waren. Simferopol en Sebastopol hebben hun naam inmiddels veranderd naar respectievelijk SKIF en Black Sea Fleet Sports Club.

De Oekraïense voetbalbond beschouwt de Krim als Oekraïens grondgebied en stelt dat Rusland het recht niet heeft om clubs uit de Krim in Russische competities te laten spelen. De FIFA en de UEFA zijn bereid de Russische bond sancties op te leggen als die zijn plannen doorzet.

Rusland provoceerde Oekraïne in mei al eens eerder op voetbalgebied. De organisatie van het WK van 2018, dat in Rusland wordt gehouden, zei toen dat Rusland overweegt trainingsoorden voor deelnemende landen aan te leggen op de Krim.