Russische atleten geschorst door bloedpaspoort

De Russische atleten Yekaterina Kostetskaya en Stanislav Yemelyanov zijn geschorst op basis van schommelende waarden in hun bloedpaspoort. Dat blijkt uit de onlangs door wereldatletiekbond IAAF gepubliceerde lijst van geschorste atleten.

Yemelyanov is een 23-jarige snelwandelaar die in 2010 de Europese titel op de 20 kilometer pakte. Zijn waarden uit die tijd waren echter verdacht, met als gevolg dat hij nu geschorst is tot en met 14 december 2014. Zijn Europese titel wordt hem afgepakt en gaat naar de Italiaan Alex Schwazer. Een controversiële zet, want de olympisch kampioen van Peking op de 50 kilometer moest de Spelen van Londen missen vanwege een positieve EPO-test, waarna hij zijn loopbaan afsloot.

Kostetskaya deed in 2011 mee aan het WK in Daegu en liet daar, naar nu blijkt, schommelende waarden opmeten. De 27-jarige werd vijfde op de 800 meter in Daegu, en liet in 2011 en 2012 een aantal opmerkelijk snelle tijden noteren. Die werden, net als haar persoonlijk record uit 2008, opvallend genoeg allemaal gelopen tijdens de Russische kampioenschappen. Kostetskaya is getrouwd met de Australische polsstokhoogspringer Steve Hooker, olympisch kampioen in 2008 en wereldkampioen in 2009.