Van Oostveen: "Overeenkomsten Van Gaal en Hiddink"

Hiddink (67) neemt het roer over van Louis van Gaal, die met het Nederlands elftal derde werd op het WK in Brazilië. De oud-trainer van onder meer PSV en Real Madrid was tussen 1995 en 1998 al bondscoach van Oranje. Hiddink zat bij Nederland op de bank tijdens het EK in 1996 en het WK in 1998.

"Met gepaste trots presenteren wij Guus Hiddink als bondscoach", zei Van Oostveen, directeur betaald voetbal bij de KNVB, tijdens een persconferentie in Zeist. "We hebben opnieuw een internationale topcoach met schat aan ervaring. Wij zijn daar erg trots op."

"Danny Blind en Ruud van Nistelrooy maken als assistenten deel uit van de technische staf. Blind is de eerste veldtrainer en volgt Hiddink in 2016 op als bondscoach. Met Van Nistelrooy voegen we weer een oud-topvoetballer toe aan staf."

"Het was al vroeg bekend dat Guus bondscoach zou worden. Het zal niemand verbazen dat Hiddink hoog op lijstje stond, dat zegt veel over zijn status. Hij heeft veel ervaring en successen geboekt. Nationaal en internationaal heeft hij zich bewezen. Na Van Gaal hebben we opnieuw een toptrainer van eigen bodem, ook belangrijk."

Van Oostveen denkt dat Hiddink de stijgende lijn met Oranje kan vasthouden. "Iedere trainer is een persoonlijkheid op zich. Van Gaal en Hiddink hebben wel overeenkomsten. Ze zijn tactisch sterk, hebben veel ervaring in de top en onderhouden goede relatie met de spelers."

In de constructie met Blind heeft Van Oostveen veel vertrouwen. "Met Blind hebben we een zeer bekwame trainer in dienst gehouden. We zijn zeer tevreden over hem. Hij krijgt een kans om weer met toptrainer te werken waarna hij stokje overneemt. Kennis en expertise blijven zo behouden. Ook bij onze Oosterburen werkte dit goed. Wij konden tijdens de procedure geen openheid van zaken geven. Daar sta ik nog steeds achter", besluit de KNVB-directeur.