Drie Krimse clubs in Russische competitie

De Russische voetbalbond heeft drie clubs van het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim toegelaten tot de Russische competitie. Black Sea Fleet Sports Club Sebastopol, Zjemtsjoezjina Jalta en Tavrija Simferopol stromen in op het derde niveau in Rusland.

Tavrija deelt de naam met een voormalige Oekraïense club, maar is een nieuw opgerichte club. De keuze voor de naam is opmerkelijk want de harde kern van het oude Tavrija stond bekend als pro-Oekraïens. Behalve de drie eerdergenoemde clubs zijn er nog twee clubs op de Krim die zich bij de Russische bond hebben geregistreerd.

De stap kan Rusland problemen bezorgen met de UEFA en de FIFA omdat Oekraïne de annexatie van de Krim onrechtmatig noemt. Het land beschouwt de provincie nog altijd als eigen grondgebied en wordt door de internationale gemeenschap daarin gesteund.

In mei streek Rusland Oekraïne ook al tegen de haren in over voetbal. De Russische organisatie van het WK 2018 zei dat Rusland eraan denkt om trainingscentra voor de deelnemende landen aan te leggen op de Krim.

Duitse en Engelse politici riepen na het neerschieten van Malaysia Airlines-vlucht MH17 op tot het afnemen van het WK van Rusland. De FIFA liet al weten daar niets voor te voelen. In maart na de annexatie van de Krim door de Russen liet FIFA-baas Sepp Blatter al een vergelijkbaar geluid horen.