Ook KNVB omarmt verdwijnspray

In alle wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal en de KNVB-beker wordt met ingang van dit seizoen verdwijnspray gebruikt. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. Tijdens de Johan Cruijff Schaal heeft scheidsrechter Danny Makkelie als eerste de beschikking over een spuitbus van het op scheerschuim lijkende goedje. Ook in Engeland, België en Frankrijk wordt het spul vanaf dit seizoen gebruikt.

Het schuim werd tijdens het afgelopen WK voor het eerst op het hoogste niveau gebruikt. Scheidsrechters kunnen dan een lijn trekken waarachter een muur moet plaatsnemen bij een vrije trap. Ook kan rond de bal een halve cirkel worden getrokken. De spray lost na enige tijd op zonder sporen achter te laten.

Operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB legt de stap voor het hulpmiddel uit. "Ondersteuning door hulpmiddelen draagt bij aan goede arbitrage en acceptatie van beslissingen. Op het WK in Brazilië is door spelers, arbitrage en het publiek de toepassing van de spray als zeer positief ervaren."