Rechter stelt verbouwing Bernabéu uit

Real Madrid zal de verbouwing van het Estádio Santiago Bernabéu voorlopig moeten uitstellen. De rechtbank wil weten of er sprake is van illegale staatssteun.

De plannen van Real Madrid om het huidige onderkomen op de schop te nemen moeten de ijskast in. Het Spaanse hooggerechtshof wil dat de Europese Comissie eerst onderzoekt of er sprake is van illegale staatssteun.

Afgelopen januari presenteerde De Koninklijke met veel bombarie de plannen om Bernabéu te verbouwen. Zo moet er onder meer een utischuifbaar dak op het stadion komen, waardoor de toeschouwers de wedstrijden voortaan hoog en droog kunnen bekijken.

Daarnaast komt er een enorm extra complex rondom het stadion, waarin zich winkelcentra, horeca en bioscopen zullen vestigen. Om deze plannen doorgang te laten vinden, is het bestemmingsplan van de gemeente Madrid van 2011 zelfs aangepast.

Maar de Europese Commissie is een onderzoek gestart naar mogelijke 'illegale staatssteun'. De Spaanse regering zou de voetbalclub namelijk een helpende hand hebben toegestoken en dat is in Europa verboden.

Het gaat hierbij om een schuld van 2,8 miljoen, die dateert van een verbouwing uit 1991. "De club heeft nooit aan deze verplichting voldaan", zegt actiegroep Ecologistas en Accion AEDENAT, die de zaak bij de Europese Comissie heeft aangekaart. Hierop besloot het hooggerechtshof dat de verbouwing voorlopig is uitegesteld.