Valverde wint San Sebastián, Mollema tweede

Alejandro Valverde heeft de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. Na 210 zware kilometers kwam de Spanjaard solo als eerste aan in de straten van San Sebastián. Bauke Mollema eindigde als tweede, voor Joaquim Rodriguez.

Divere vluchtpogingen, waaronder een lange solo van Amets Txurruka, waren in de koers al teniet gedaan toen een groep van 50 renners aan de slotklim begonnen op tien kilometer van het einde. De Bordako Tontorra was nieuw in het parcours en de tweede categorie klim van 2,5 kilometer zorgde voor een hoop opwinding.

Alexandre Kolobnev (Katusha) sprong al snel als eerste weg en kreeg Mikel Nieve (Sky) en Michael Albasini (Orica-GreenEdge) als eerste achtervolgers achter zich aan. Kolobnev stortte echter in en zag zich eerst gepasseerd worden Nieve en vervolgens door zijn ploeggenoot Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde. De twee laatst genoemde Spanjaarden kwamen als eerste boven. In de achtervolging bolde een groepje samen met Nieve, Adam Yates en Bauke Mollema, die aansluiting wisten te vinden met de twee koplopers in de afdaling.

De Brit Yates nam daarin teveel risico in de achtervolging op Valverde, die was weggesprongen, en ging onderuit, wat hem kansloos maakte op de overwinning. Het gaatje wat Valverde wist te slaan was door de drie achtervolgers niet meer niet meer te dichten. De nummer vier van de Tour bekte daarmee een knappe zege. Mollema versloeg vervolgens Rodriguez en Nieve in de sprint om de tweede plaats en werd knap tweede.