FIFA denkt aan invoeren vierde wissel

De FIFA bespreekt het invoeren van een vierde wissel in een wedstrijd. Dat schrijft de Duitse krant Welt am Sonntag. Daarmee wil de wereldvoetbalbond spelers beter beschermen. Aanleiding was de knock-out van de Duitser Christoph Kramer in de WK-finale. Na een botsing was hij zo in de war dat hij de scheidsrechter vroeg of hij de WK-finale speelde.

Het hoofd van de medische commissie van de FIFA, de Belg Michel D'Hooghe, is voorstander van een vierde wissel bij een verlenging. "Als in de verlenging een blessure ontstaat moet de geblesseerde speler nu op het veld blijven zodat zijn team niet met tien man door moet." Een anonieme collega van D'Hooghe uit het uitvoerend comité wil nog een stap verder gaan. "Ook een vierde wissel in de reguliere speeltijd moeten we bespreken."

Voorzitter van de Duitse voetbalbond Wolfgang Niersbach ziet het plan ook wel zitten. "Na de ervaringen van het WK ben ik voor. Het toernooi in Brazilië met extreem weer heeft getoond dat in de verlenging de grenzen van de belasting worden gehaald." Niersbach wijst bijvoorbeeld op de vele spelers die met kramp kampten in de extra tijd.

Tot 1970 was er in het voetbal geen wissel mogelijk. Toen maakte de FIFA het pas mogelijk dat een geblesseerde speler kon worden vervangen.