Uitingen onder voetbalshirt voortaan verboden

In de bossen van Zeist was het jaarlijkste praatje met de scheidsrechters en de scheidsrechtersbazen over de start van het nieuwe voetbalseizoen en waar de arbitrage extra op zal letten. Er zal één regelwijziging worden doorgevoerd. Op last van de FIFA worden uitingen, in welke vorm dan ook, onder het voetbalshirt verboden. 

Voetballers die een shirt met een persoonlijke, politieke of religieuze boodschap tonen tijdens een wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal worden vanaf komend seizoen bestraft met een gele kaart.

De Nederlanders voetbalbond had geen bezwaar tegen persoonlijke boodschappen, maar wordt nu gedwongen om deze regel te vernaderen. Spelers die hun shirt uittrekken of over hun hoofd trekken na een doelpunt werden al bestraft met geel. Een boodschap op het ondershirt van een speler ter felicitatie of herdenking van een geliefde, zoals nogal eens gebeurt, is nu dus ook verboden.

Dries Mertens showt een boodschap tijdens de bekerfinale in 2012. Nu zou dat hem een gele kaart opleveren. (PRO SHOTS/Peter Lous)