Olympisch kampioen discuswerpen aangeklaagd vanwege juichen

Atleet Robert Harting lijkt een rechtszaak aan zijn broek te krijgen. De Duitse discuswerper heeft het na zijn overwinningen veel te bont gemaakt, aldus een verzuurde landgenoot. De gespierde Harting staat er namelijk om bekend om na grote zeges zijn shirt kapot te scheuren. 

Volgens een Duitser, van wie de naam niet bekend is gemaakt, overtreed Harting met het verscheuren van het shirt de Duitse wet. Daarin staat namelijk dat een ieder die 'schade toebrengt aan of beledigend optreed tegenover de Duitse vlag of het Duitse adelaarssymbool, of deze vernietigt, de staat en haar symbolen beledigd'. Hier staat een maximale straf voor van liefst drie jaar cel.

Harting is de dominante man in zijn discipline. In 2012 pakte hij in Londen de olympische titel en ook is hij al sinds 2009 de regerend wereldkampioen met drie titels op rij. Die overwinningen hebben ongetwijfeld het leven gekost van een aantal vlaggen en adelaars op Duitse shirts, wat de trieste Duitse klager heeft aangezet tot een rechtszaak tegen de man die Duitsland al jaren sportglorie brengt. "Dit hele gedoe is natuurlijk pure onzin", aldus de advocaat van Harting.

Wereldwijde faam kreeg de Duitser vooral dankzij de manier waarop hij zijn olympische gouden medaille vierde. Hij scheurde zijn shirt aan stukken, wat hem de bijnaam Hulk opleverde, en liep daarna met een Duitse vlag de atletiekbaan op. Daar waren net de horden klaargezet voor een andere wedstrijd, maar de discuswerper liet zien ook daar geen problemen mee te hebben en sprong er moeiteloos overheen.