[JL] Roda verslaat RKC in slotminuut, Volendam wint in Oss

Roda JC heeft de eerste zege in de Jupiler League op zak. De Limburgers waren vrijdag in Kerkrade te sterk voor RKC Waalwijk (3-2). Almere City en FC Volendam haalden uit.

Roda JC en RKC Waalwijk daalden vorig seizoen af uit de Eredivisie. Op de eerste speeldag van de Jupiler League stonden beide degradanten tegenover elkaar in het Parkstad Limburg-stadion. Roda JC trok aan het langste eind. Na een half uur spelen leek het duel al beslist. Marc Höcher en Wiljan Pluim scoorden voor de ploeg van trainer René Trost.

Kort voor het tweede doelpunt kreeg Roda JC-verdediger Guy Ramos een rode kaart voor een handsbal in de zestien. De penalty werd gemist door Sander Duits. Uit de counteraanval scoorde Pluim. Malcom Esajas en Sandro Calabro (strafschop) leken RKC in de tweede helft aan een punt te helpen tegen tien spelers van Roda JC, maar Nayib Lagouireh bepaalde de eindstand in de slotfase op 3-2.

De opening van het nieuwe voetbalseizoen heeft FC Volendam drie punten opgeleverd. In Oss won de ploeg van trainer Hans de Koning met 0-4 van de plaatselijke FC door vier doelpunten van Robert Mühren. Oss kreeg in de eerste helft de beste kansen. Al na zestig seconden raakte Kevin van Veen de paal. Na een kwartier voorkwam keeper Erik Heijblok een treffer van Jorzolino Falkensteijn.

Ook na de In de rust waren de beste mogelijkheden voor de Brabanders. Ze kwamen alleen niet tot scoren. Tien minuten voor tijd ging Mühren in de zestien neer en legde scheidsrechter Siemen Mulder de bal op de stip. De topscorer van vorig seizoen schoot onberispelijk raak en bezorgde Volendam daarmee de voorsprong. Oss ging daarop nog wel op zoek naar de gelijkmaker en met het nodige geluk bleef Volendam op de been. In de 85e minuut maakte Mühren met zijn tweede treffer van de avond aan alle onzekerheid een einde. FC Oss stortte in en Mühren profiteerde daar optimaal van. Met nog twee doelpunten bezorgde hij Volendam een royaal uitgevallen zege.

Almere City boekte een grote overwinning op MVV Maastricht. De formatie van coach Fred Grim was met liefst 5-0 te sterk voor de Limburgers. Vincent Janssen, Fabian Serrarens (2), Norair Mamedov en Enzo Boldewijn maakten de doelpunten voor Almere City.