Dumoulin op streep geklopt in Eneco Tour

Andrea Guardini heeft de eerste etappe van de Eneco Tour gewonnen. De Italiaan van Astana was in de rit over 182 kilometer, met start en finish in Terneuzen, de snelste in de massasprint. Het had bijzonder weinig gescheeld of Tom Dumoulin had de etappe gewonnen. De Nederlander van Giant werd op de streep echter nog ingehaald door het peloton.

Laurens de Vreese (Wanty - Groupe Gobert), Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen) en Gatis Smukulis (Katusha) vormden de kopgroep van de dag. Het trio kreeg een maximale voorsprong van ruim zeven minuten. Op ongeveer twintig kilometer van de streep ging Smukulis onderuit, niet veel later moesten ook de twee Belgen eraan geloven.

In de laatste vijftien kilometer werden liefst drie sprinters uitgeschakeld door valpartijen. Eerst waren het Matthew Goss (Orica-GreenEdge) en Sasha Modolo (Lampre) die tegen de vlakte gingen, niet veel later lag ook de Nederlander Danny van Poppel (Trek) op het asfalt. 

In de slotkilometers probeerde Mirko Selvaggi nog te ontsnappen, maar hij werd bijgehaald door Dumoulin die op en over de Italiaan ging. De renner van Giant-Shimano leek het te gaan doen, maar het peloton was net op tijd. Guardini was vervolgens de rapste in de sprint, voor Yohann Gene (Europcar) en Davide Cimolai (Lampre). Boy van Poppel nam bij Trek de sprintersrol van zijn gevallen broertje over en werd nog knap vijfde, twee plekken voor de onfortuinlijke Dumoulin.