Horner: "Vettel kon niet als ballerina rijden"

Bij het Formule 1-team Red Bull Racing staat viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel dit jaar verrassend in de schaduw van teamgenoot Daniel Ricciardo. Volgens teambaas Christian Horner is de Duitser dit jaar een klein beetje uitgeput en heeft hij moeite om zijn rijstijl aan te passen.

Horner legde aan Auto Bild uit dat de situatie met Vettel dit jaar complex is. "Het is een combinatie van factoren. Ten eerste ben je na vijf jaren vechten om de titel wat uitgeput, maar daar ligt niet het fundamentele probleem. De manier waarop Vettel de extra tienden uit de auto kon halen was behoorlijk uniek. Hij is erg gevoelig voor het gedrag van de auto, met name onder het remmen."

Dit jaar wordt gebruik gemaakt van het brake-by-wire-systeem dat de remmen elektronisch aanstuurt, waardoor Vettel een deel van het gevoel voor de auto kwijt was. Daarnaast presteerde de Red Bull minder dan in andere jaren, wat er bij de Duitser voor zorgde dat hij minder uit de banden kon halen. Volgens Horner reed Vettel eerst 'als een ballerina, dansend met het gas en de remmen'.

Red Bull en Renault zijn hard aan de slag gegaan met het verrichten van aanpassingen, waardoor Vettel weer wat gevoel voor de auto krijgt. Teamgenoot Ricciardo had dat veel sneller en hij won dit jaar dan ook al twee races. De Australiër staat nu in de races 9-2 voor op zijn teamgenoot.