Stybar voorkomt zege Lars Boom voor eigen publiek

Zdenek Stybar heeft dinsdag de tweede etappe van de Eneco Tour gewonnen. De Tsjechische titelverdediger van Omega Pharma-Quick-Step stak na een rit van 175 kilometer een stokje voor een zege van Belkin-renner Lars Boom in zijn eigen gemeente Heusden. Booms ploeggenoot Sep Vanmarcke werd derde en Bauke Mollema achtste. Stybar nam ook de leiderstrui over van Andrea Guardini.

Een kopgroep van drie reed vrijwel de hele dag voorop. Ze leken lange tijd kans van slagen te hebben, maar op twaalf kilometer van de streep werd de Rus Pavel Brutt als laatste toch ingerekend.

Vervolgens barstte de koers echt los. Op acht kilometer van de meet zorgde een waaier voor een gesplitst peloton. Belkin was in de voorste groep goed vertegenwoordigd. Boom zag zijn kans schoon en demarreerde. Hij kreeg Stybar en Manuel Quinziato met zich mee.

Mollema sloot in de laatste kilometer aan en ging er meteen overheen. Zijn krachtige aanval werd gepareerd door Stybar, die vervolgens snelheid hield en als eerste over de meet kwam. De Tsjech heeft in het klassement nu een seconde voorsprong op Boom.

Bewonderenswaardig was ook de prestatie van Tom Dumoulin. De Nederlandse kanshebber reed op twintig kilometer van de streep lek en had even later meer dan een minuut achterstand. Dumoulin wist echter in de voorste groep te finishen en de schade te beperken.