[Moto3] Uitslag Grand Prix van Tsjechië

Alexis Masbou heeft in zijn 134e grand prix eindelijk zijn eerste overwinning geboekt. De Fransman, die er al bijna tien jaar bij is, was in een sensationele race de beste tijdens de Grand Prix van Tsjechië op het circuit van Brno.

De start was voor polesitter Álex Márquez en zijn Spaanse landgenoot Isaac Viñales, die echter al snel terugviel tot de achtste plek. Enea Bastianini kende wellicht de beste start van het hele veld. De Italiaan vertrok als negende, maar pakte al in de derde bocht tijdelijk de leiding over. Na een paar ronden leek het veld zich een beetje te vormen, met Márquez, Bastianini, Álex Rins en Jack Miller als voorste mannen.

Na tien ronden bestond de langgerekte kopgroep nog altijd uit maar liefst zeventien rijders. Márquez en Bastianini kregen voorin concurrentie van vooral Masbou en Brad Binder, die beiden zelfs een tijdje de leiding in handen pakten. De grote kopgroep bleef rondenlang bij elkaar, want ook met nog slechts vijf ronden te rijden werd er door veel rijders gevochten voor de podiumplekken.

Drie ronden voor het einde kwam Miller plots opzetten. De Australiër reed lang rond de negende plek, maar kwam in één ronde opzetten naar de tweede positie, kort daarop zelfs gevolgd door de eerste plek. 

Bij het ingaan van de laatste ronde speelde zich wel een erg opmerkelijk tafereel af. Rins passeerde als eerste start/finish en dacht gewonnen te hebben. Pas na enkele seconden juichen bedacht hij zich dat er nog een ronde afgelegd moest worden, maar hij was al teruggevallen buiten de toptien. 

In die slotronde leken Miller en Márquez het uit te vechten voor de zege, maar in de laatste bochten werd het veld nog volledig op haar kop gezet. Masbou kwam plotseling onderdoor en raasde als eerste over de finish, voor Bastianini en Danny Kent, die uit het niks nog naar de derde plek reed. De verschillen waren extreem klein: Nummer zeven Miguel Oliveira gaf minder dan een halve seconde toe op Masbou, terwijl de eerste zestien binnen twee seconden over de streep kwamen.