[Eredivisie] Uitslagen speelronde 2

Dit weekend werd de tweede speelronde afgewerkt in de Eredivisie. Alleen Ajax, PSV, PEC Zwolle en FC Groningen zijn na deze twee rondes nog zonder puntverlies. Het opmerkelijkste moment kwam uit de wedstrijd Excelsior - Go Ahead Eagles, waarin Go Ahead-doelman Cummins wist te scoren.

Op vrijdag speelde Feyenoord thuis lang tegen tien spelers van Heerenveen. De Rotterdammers kwamen desondanks nog op achterstand door een goal van Ziyech en kwamen niet verder dan een gelijkspel na een goal van Te Vrede. Op zaterdag speelde Dordrecht zijn eerste thuisduel in de Eredivisie na negentien jaar. Het speelde tegen bekerwinnaar PEC Zwolle, dat voor rust door een goal van Thomas op voorsprong kwam.

Na rust kreeg Van Hintum (PEC) rood, waarna Dordrecht via Korte gelijkmaakte. Een tweede stunt leek voor Dordrecht dichtbij, maar ze kregen in de slotfase nog de deksel op de neus, toen Saymak alsnog de winnende voor Zwolle binnenschoot. Zwolle behield dus net als PSV zijn ongeslagen status. De Eindhovenaren hadden een helft lang moeite met NAC Breda, maar liepen na rust uit tot een 6-1 zege. WK-gangers Wijnaldum en Depay waren met twee goals de grote namen aan PSV zijde.

Vitesse en FC Twente kennen nog geen gelukkige seizoensstart. De Arnhemmers verloren hu eerste duel bij Ajax en speelde op zaterdag met 2-2 gelijk tegen SC Cambuur. Door twee goals van Labyad stond Vitesse bij rust met 2-1 voor, maar een late gelijkmaker van Ogbeche leverde Cambuur toch nog een puntje op. FC Twente speelde net als in zijn eerste duel gelijk. Mokotjo had met zijn eerste goal voor de Enschedeërs de ploeg op voorsprong gezet, maar opponent ADO Den Haag draaide het duel na rust om via doelpunten van Alberg en Van Duinen. Vlak voor tijd zorgde Eghan toch nog voor een Twents punt.

Op zondag boekte Ajax ook zijn tweede overwinning van het seizoen. In Alkmaar werd AZ met 1-3 geklopt door doelpunten van Klaassen, Schöne en El Ghazi. Berghuis had AZ nog vlak na rust op gelijke hoogte gebracht, maar na het doelpunt van Schöne kwam de Amsterdamse zege nooit echt in gevaar.

Go Ahead-doelman Cummins scoorde, maar verloor alsnog met 3-2. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Het opmerkelijkste moment van het weekend kwam uit het duel tussen promovendus Excelsior en Go Ahead Eagles. Bij een 2-0 achterstand via Rotterdamse doelpunten van Botaka en Van Weert wist Go Ahead-doelman Cummins via een uittrap te scoren. Het gaf zijn ploeg nieuwe moed, want Nieuwpoort maakte niet lang daarna de gelijkmaker. Het slotakkoord was echter voor Excelsior, dat diep in blessuretijd een penalty kreeg en deze via Fischer wist te benutten.

FC Utrecht pakte zijn eerste punten van het seizoen door in eigen huis met 2-1 van Willem II te winnen. De score werd pas na rust geopend door Toornstra, die in de belangstelling staat van Feyenoord. Haemhouts maakte een kwartier voor tijd nog gelijk voor Willem II, maar De Kogel scoorde vlak voor tijd de winnende voor Utrecht.