[jOS] Brons voor judoka De Wit, Mullenberg verliest door straf

Judoka Lisa Mullenberg heeft op de Jeugd Olympische Spelen met grote overtuiging de kwartfinales gehaald. In de klasse tot 63 kilogram was de zeventienjarige Nederlandse al na 22 seconden klaar met haar opponente.

Mullenberg moest aantreden tegen één van de vier in Nanjing aanwezige sporters uit Niger: Hassiatou Yahaya Aboubacar. Ze werd door de Nederlandse al na luttele seconden in een houdgreep genomen. Tien seconden na het begin was de eerste wazari binnen voor Mullenberg, nog eens twaalf seconden later kwam de tweede en dus was het ippon en de winst voor Mullenberg.

In de kwartfinale staat Mullenberg later maandag tegen de Oostenrijkse Michaela Polleres. Bij de mannen doet ook een Nederlander mee: Frank de Wit moet het in de klasse tot 81 kilogram in de eerste ronde opnemen tegen Yu-Hsuan Lo uit Taipei.

Update 8.23 uur

Na Mullenberg heeft ook De Wit zich zonder grote moeite geplaatst voor de kwartfinales. Kort na het begin ontving de Nederlander een kleine straf, maar binnen de minuut had hij Lo uit Taipei op diens rug liggen, ippon.

Update 9.24 uur

Mullenberg heeft in de kwartfinale met speels gemak afgerekend met de Oostenrijkse Michaella Polleres. Dit keer duurde de wedstrijd welgeteld 42 seconden. Mullenberg pakte haar tegenstandster al snel in de houdgreep, wat ze eerder ook al met Aboubacar deed. Ook Polleres kon er niet aan ontsnappen, waardoor Mullenberg het in de halve finale opneemt tegen Szabina Gercsak. De Hongaarse won haar vorige twee partijen door haar opponenten na respectievelijk 20 en 22 seconden op de rug te werpen.

Ook de andere Nederlandse judoka in Nanjing, Frank de Wit, heeft zich voor de halve finales geplaatst. Hij rekende in de kwartfinale in de klasse tot 81 kilogram af met Ivan Morales uit Cuba. De Wit kreeg al vroeg twee strafjes tegen, maar halverwege de partij scoorde hij een wazari, een 'half punt'. Doordat De Wit ook nog twee straffen mee kreeg mocht hij zich op gaan maken voor de halve finale. 

Update 10.31 uur

Mullenberg heeft zich in de halve finales gewonnen moeten geven. Tegen de Hongaarse Gercsak duurde de partij slechts 43 seconden. Dat was de tijd die de Hongaarse nodig had om twee keer een wazari, en dus ippon, te scoren. 

Ook De Wit heeft het niet gehaald. De halve finale tegen de Georgiër Tamazi Kirakozashvili duurde nog geen minuut. Na 46 seconden lag de Nederlander op zijn rug en was de partij beslist. Zowel De Wit als Mullenberg mogen later op maandag gaan vechten voor het brons.

Update 13.36 uur

De Wit heeft Nederland de eerste en enige judomedaille op de Jeugdspelen bezorgd. In de klasse tot 81 kilogram rekende hij razendsnel af met de Montenegrijn Arso Milic. De wedstrijd duurde slechts achttien seconden, want op dat moment gooide De Wit zijn tegenstander op diens rug en was de wedstrijd met ippon gedaan.

Mullenberg heeft naast de medailles gegrepen. Tegen de Duitse Jennifer Schwille kwam ze sterk voor de dag, maar halverwege het gevecht maakte Mullenberg een ongeoorloofde actie. De Duitse barstte in tranen uit en enkele seconden later besloot de scheidsrechter om Mullenberg de zwaarste straf te geven: Hansuko-make, waardoor de wedstrijd direct beslist was.