15-jarige Ødegaard opgenomen in Noorse selectie

De 15-jarige Martin Ødegaard is geselecteerd voor het Noorse voetbalelftal. De middenvelder kan volgende week woensdag in het oefenduel tegen de Verenigde Arabische Emiraten de jongste Noorse debutant ooit worden.

Ødegaard kwam al voor het nationale elftal onder zeventien jaar uit en speelde veertien duels voor zijn club Strømsgodset, waarvoor hij drie keer het net vond. "Hij wordt een van de opkomende sterren van dit jaar", zegt bondscoach Per-Mathias Høgmo. "Ik kijk ernaar uit om hem te zien spelen."

Europese topclubs houden de middenvelder volgens The Guardian scherp in de gaten. Ook Ajax zou al scouts naar Noorwegen hebben gestuurd om het piepjonge talent te aanschouwen.

Tormod Kjellsen is nu nog de jongste Noorse debutant ooit. Hij was 15 jaar en 351 dagen oud toen hij in 1910 voor het eerst voor zijn land uitkwam. Ødegaard zou bij zijn debuut 15 jaar en 253 dagen oud zijn.

Jan van Breda Kolff heeft de eervolle positie nog altijd bij het Nederlands elftal. 17 jaar en 74 dagen na zijn geboorte debuteerde hij in 1911 tegen België. Gerald Vanenburg is met zijn 18 jaar en veertig dagen de jongste naoorlogse debutant.