[jOS] Twee keer winst 3x3-basketbalsters, hockeysters weer op dreef

De Nederlandse basketbalsters hebben op de Jeugd Olympische Spelen goede zaken gedaan op de tweede dag van het 3x3-toernooi. Nadat op dag één verloren werd van regerend kampioen en thuisfavoriet China, werden er dinsdag twee overwinningen geboekt.

In de eerste wedstrijd namen Fleur Kuijt, Janis Ndiba, Esther Fokke en Charlotte van Kleef het op tegen Estland. Het verschil werd vooral gemaakt door de vele tweepunters van Nederland - in het 3x3 basketbal zijn er één- en tweepunters mogelijk. Waar Estland slechts acht keer van buiten de cirkel schoot - met nul treffers als gevolg - deed Fokke dat in haar eentje liefst twaalf keer. Vier daarvan gingen raak en met acht punten leidde ze Nederland naar een 21-12 zege.

Het 3x3 basketbal wordt - weinig verrassend - gespeeld met drie speelsters die per team gelijktijdig op het veld staan, daarnaast is er een reserve. De tweede wedstrijd van de dag werd gespeeld tegen Venezuela, wat slechts met drie speelsters in Nanjing aanwezig is. 

Al snel werd duidelijk dat de drie Venezolaanse speelsters veel kwaliteit tekort kwamen. Ze kwamen slechts tot zeven tweepuntspogingen, waarvan er drie geraakt werden. Bij Oranje was Fokke opnieuw de sterspeelster: Met onder meer vier van de negen tweepuntsschoten raak kwam ze tot dertien punten. Met nog iets minder dan twee minuten te spelen schoot Kuijt Nederland naar 22-9, waardoor de wedstrijd automatisch afgelopen was - na 21 punten voor een team worden 3x3-wedstrijden gestopt.

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben ook hun tweede wedstrijd met speels gemak gewonnen. Na de 17-0 zege op Fiji moest dit keer Japan eraan geloven: 12-1. Vooral de tweede periode was een goede voor Nederland. Bij het begin daarvan stond het al 4-0, na afloop was de voorsprong uitgebreid naar 10-1. Michelle Fillet en Marijn Veen werden met allebei drie goals de topscorers van de wedstrijd.