UEFA onderzoekt Italiaanse bondspreses na racisme

De UEFA heeft een onderzoek ingesteld naar de racistische uitlatingen van de Italiaanse bondsvoorzitter Carlo Tavecchio. De 71-jarige bestuurder liet zich eind vorige maand negatief uit over donkere voetballers in Italië, maar werd desondanks gekozen als nieuwe preses van de Italiaanse bond FIGC.

"In Engeland selecteren ze spelers op basis van professionaliteit. Maar hier zeggen we, hij at eerst bananen en nu start hij voor Lazio en dat is oké", liet Tavecchio weten over de aanwezigheid van buitenlandse voetballers in de Italiaanse competities. Hij bood al zijn excuses aan voor zijn uitspraken.

Het is aan de ethische en disciplinaire commissie van de Europese bond om na het onderzoek een oordeel te vellen. Als zij vinden dat de uitspraken niet door de beugel kunnen, kan Tavecchio een straf krijgen variërend van een boete tot een schorsing.

Eerder drong de FIFA al aan op een eigen onderzoek van de FIGC. De wereldvoetbalbond benadrukte dat 'de strijd tegen racisme hoogste prioriteit heeft'.