Nederland pakt twee keer goud op EK atletiek

Wheeler Kenny van Weeghel heeft in Swansea de Europese titel op de 400 meter veroverd. De paralympisch kampioen van Athene 2004 was tijdens het EK atletiek voor mensen met een beperking te snel voor de Duitser Marc Schuh.

Van Weeghel kwam over de streep na 48,35 seconden, Schuh had 48,80 seconden nodig. Met 49,39 ging het brons naar de Zwitser Marcel Hug. Voor Van Weeghel is het al de tweede medaille in Swansea. Dinsdag pakte hij het zilver op de 100 meter. Donderdag staat hij ook nog aan de start van de 800 meter.

In de klasse T20, voor atleten met een intellectuele beperking, pakte Marianne Verdonk het goud op de 400 meter. De 27-jarige Nederlandse liep met 1:02,29 minuten een nieuw persoonlijk record. Ze bleef het Hongaarse duo Erika Keresztesi en Ilona Biacsi net voor. Shirley Kerkhove liep naar de vijfde plek.

Voor Nederland staat de teller op het EK inmiddels al op vijf medailles. Marlou van Rhijn won dinsdag in de klasse T44 goud op de 100 meter, terwijl Amy Siemons in de T34 zilver pakte op die afstand. Het EK in Swansea duurt nog tot en met zaterdag.

Verdonk ligt uitgeput op de grond na haar winst op de 400 meter (Foto: Getty)