[jOS] Goud jarige Mullenberg na heroïsche zege op 'Team Geesink'

Judoka Lisa Mullenberg mag de Jeugd Olympische Spelen toch met een medaille verlaten. Nadat ze op dramatische wijze het individuele brons uit handen zag glippen haalde ze in de teamwedstrijd wel een medaille.

De kleur is nog niet zeker, maar doordat de verliezend halve finalisten brons omgehangen krijgen is Mullenberg al zeker van een plak. De teamwedstrijd bestaat uit teams met deelnemers uit verschillende landen.

De ploegen zijn vernoemd naar oud-judoka's, zo zit Mullenberg in 'Team Rougé', vernoemd naar Jean-Luc Rougé. Ook is er een team vernoemd naar de Nederlandse judogrootheid Wim Ruska, met daarnaast ook nog een 'Team Geesink'.

In de achtste finales won Mullenberg simpel haar partij. Binnen een minuut had ze met ippon gewonnen van de Servische Tea Tintor. Team Rougé won de wedstrijd met 5-2. Dat was ook de eindstand in de kwartfinale tegen Team Ruska. Mullenberg verloor haar wedstrijd echter wel, en dat gebeurde tegen een bekende: Szabina Gercsak. De Hongaarse versloeg Mullenberg in het individuele toernooi al in de halve finales.

Frank de Wit werd met zijn Team Yamashita al in de achtste finales uitgeschakeld. De Nederlander verloor daarin zijn wedstrijd.

Update 12.40 uur

Mullenberg en Team Rougé hebben na een geweldige comeback de finale gehaald. Na vier partijen stond het 3-1 voor de tegenstanders, Team Xian. Op dat moment was het echter aan Mullenberg om de comeback in te zetten. Ze wist in de slotseconden gelijk te maken tegen de Italiaanse Chiara Carminucci, waarna ze haar tegenstander in de golden score op de rug gooide en met ippon won.

Mikhail Igolnikov uit Rusland en de Française Morgane Duchene waren vervolgens binnen een mum van tijd klaar met hun tegenstanders, waardoor Team Rougé alsnog de finale bereikte. Daarin moet worden gewonnen van het naar Anton Geesink vernoemde team. Ivana Sunjevic uit Montenegro wordt daar de tegenstander van Mullenberg.

Update 13.58 uur

Team Rougé, met Lisa Mullenberg, heeft het goud gewonnen in de teamwedstrijd. Dat deden ze door het zogenaamde Team Geesink met 4-2 te verslaan in de finale. 

Na drie wedstrijden stond het team van Mullenberg met 1-2 achter en op dat moment was het aan de Nederlandse. Ze kende echter grote moeite met de Montenegrijnse Sunjevic. Met nog enkele seconden te gaan leek de wedstrijd beslist in het voordeel van Sunjevic, tot Mullenberg genadeloos toesloeg. Met exact één seconde op de klok gooide ze haar tegenstander op de rug, waardoor het ippon was in Mullenberg de zege pakte: 2-2.

Het vijfde gevecht was een opvallende. Mikhail Igolnikov, de kampioen in de klasse tot 81 kilogram, nam het daarin op tegen Ryu Seunghwan. De Zuid-Koreaan was niet alleen een jaar jonger dan zijn tegenstander, maar kwam individueel uit in de veel lichtere klasse tot 66 kilogram, waar hij de kwartfinales haalde. Igolnikov had geen enkele moeite met Ryu en gooide hem twee keer, voorzichtig, op de mat. De wedstrijd was snel afgelopen, waarna de Rus zich zelfs verontschuldigde tegenover de veel kleinere Koreaan.

De Française Morgane Duchene maakte de finale af voor Team Rougé door te winnen van Wang Yu-Jyun uit Taiwan.