[jOS] De Waard sprint naar eerste goud voor Nederland, brons Goosen

Maaike de Waard heeft tijdens de Jeugd Olympische Spelen het eerste goud voor Nederland gepakt. De zwemster was op de 50 meter rugslag een klasse apart en raasde naar een dik persoonlijk record van 28,36 seconden.

Vooral de eerste 25 meter van De Waard waren van ongekend niveau, waardoor ze bijna een volledige lichaamslengte voorsprong had. Alleen de Britse Jessica Fullalove (28,66) en de Nieuw-Zeelandse Gabrielle Fa'Amausili (28,69) konden nog binnen een halve seconde van de Nederlandse komen. 

Ook op de 50 meter vlinderslag bij de mannen was er Nederlands succes. Mathys Goosen kende geen sterke start, maar wist uitstekend terug te komen. De in Zuid-Afrika geboren Goosen kwam tot een persoonlijk record van 24,13 seconden, goed voor de bronzen medaille. De Chinees Yu Hexin (23,69) en Dylan Carter uit Trinidad & Tobago (23,81) waren een klasse apart.

Het goud van De Waard was de tweede gouden medaille die in Nanjing door een Nederlandse sporter werd gehaald. Amazone Lisa Nooren deed dat echter in de teamwedstrijd bij het springen, waar ze uitkwam voor Europa in plaats van Nederland.