[jOS] Colombia loopt naar wielergoud, Nederland pakt brons

Wiebe Scholten en Niek Kimmann hebben op de Jeugd Olympische Spelen het brons gepakt in de wielercompetitie. Het wielrennen bestond niet, zoals op de 'echte' Spelen, uit losse onderdelen waar medailles op gepakt kunnen worden, maar uit een soort all-roundcompetitie.

De competitie begon eerder in de week met de Eliminator in het mountainbiken, waar Kimmann de vijfde plek pakte. Scholten nam, zonder succes, de tijdrit op de weg voor zijn rekening, waarna Kimmann het BMX'en won. Bij de massastart pakte mountainbiker Scholten de twaalfde plek. 

Vrijdag stonden de twee samen aan de start van het laatste onderdeel, de wegwedstrijd. In de 69 kilometer lange koers kon Kimmann twee rondjes mee met het peloton. "Voor een BMX'er is dat echt een geweldige prestatie", aldus teamgenoot Scholten. "Daarna zat ik echter wel alleen. Ik zat in de sprint redelijk voorin, maar door een valpartij voor me moest ik weer wat inleveren", zegt Scholten, die uiteindelijk als tiende over de streep kwam, goed voor brons in het eindklassement.

Het goud was er voor het Colombiaanse duo, bestaande uit John Rodriguez Salazar en Brandon Rivera Vargas. Zij wonnen geen enkel onderdeel, maar gooiden op de wegwedstrijd na overal hoge ogen. Die wegwedstrijd werd een slijtageslag, vooral door de 31 graden, 95 procent luchtvochtigheid en de ene na de andere valpartij. Vargas ging twee keer onderuit, en moest uiteindelijk lopend en met de fiets op de schouder de finishlijn passeren.

De Nederlandse vrouwen werden vijfde in het eindklassement. Viviana van Hees en Lotte Eikelenboom konden slechts op één onderdeel fatsoenlijk scoren. Dat was de BMX-wedstrijd, waar Van Hees tweede werd. Ze kon door een blessure niet meedoen aan de Eliminator bij het mountainbiken, terwijl Eikelenboom in geen enkele wedstrijd kon imponeren. Het goud ging naar Sofia Beggin en Chiara Teocchi uit Italië.