'Aanstelling Verstappen is slechtste wat F1 ooit is overkomen'

Oud-wereldkampioen Formule 1 Jacques Villeneuve is niet te spreken over het besluit van Scuderia Toro Rosso om Max Verstappen een racestoeltje aan te bieden voor 2015. De Nederlander is dan pas zeventien jaar, veel te jong volgens de Canadees.

"Het systeem met de superlicentie zoals we dat nu hebben is hierdoor zinloos geworden", steekt de kampioen van 1997 van wal. "Het moet niet zo zijn dat je na 300 kilometer in een F1-auto direct zo'n licentie krijgt, hoe getalenteerd je ook bent. Je hebt wel wat ervaring nodig." Villeneuve vreest dat Verstappen niet lang de jongste coureur ooit zal blijven: "Het lijkt wel of het zo is dat jonger per definitie beter is. Wat gaan we hierna zien? Een vijftienjarige coureur waardoor een team dat beeld alleen maar sterker maakt?"

"Vergelijk het met een ziekenhuis. Daar neem je ook pas iemand als dokter aan die op de universiteit gezeten heeft, ongeacht hoe goed of slim hij is. Een dokter moet het, net als een coureur, verdienen, want alleen zo wordt je een man", spreekt Villeneuve stevige taal. 

De oud-coureur gaat echter nog een stap verder: "De aanstelling van Verstappen voor 2015 is het ergste wat de Formule 1 ooit is overkomen. Het kan twee effecten hebben en die zijn allebei niet goed. Als het niks wordt maakt het een talentvolle coureur als Verstappen kapot. Als hij echter gelijk succes boekt, is de Formule 1 direct niks meer waard, want wat is de F1 dan nog? Niks! Dit is voor niemand goed."