[jOS] Diabeet (18) hard op weg om nieuwe superster te worden

De Braziliaan Matheus Paulo de Santana, bekend als Matheus Santana, lijkt hard op weg om de nieuwe grote naam te worden in de internationale zwemwereld. Op de Jeugd Olympische Spelen pakte hij met groot machtsvertoon de gouden medaille op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag.

Opvallend aan de prestatie van de 18-jarige Santana is dat hij met diabetes kampt. Het is vrijdag precies een jaar geleden dat hij zich als een van de topfavorieten moest terugtrekken van het WK voor junioren. Complicaties naar aanleiding van zijn diabetes zorgden ervoor dat het voor de Braziliaan onmogelijk was om af te reizen naar het toernooi en een topprestatie te leveren.

Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat de Braziliaanse zwembond en het Braziliaans Olympisch Comité voortaan alle, uit diabetes voortkomende medische kosten voor hun rekening zullen nemen. Zo staat hij inmiddels onder speciaal toezicht van een gespecialiseerde arts, die zijn trainingen afstemt op zijn bloedsuikerspiegel. 

"Voor de behandeling is geld nodig, en best veel ook", zei Santana eerder nog tegen Folha de São Paulo. "Als ik het goed heb begrepen gaan ze alle medische kosten voor mij betalen." De Braziliaanse sportautoriteiten betalen onder meer ook zijn insuline en een systeem om zijn bloedsuikerspiegel bij te houden. Alleen de insuline kost Santana normaal al vele honderden dollars, geld waar hij zelf niet over beschikt. 

Santana seconden nadat hij in een fenomenale tijd jeugdolympisch goud won op de 100 meter vrije slag (Foto: Getty)

Naast diabeet is Santana echter vooral topsporter, iets wat hij tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing nadrukkelijk liet zien. Tijdens de gemengde 4x100 meter vrije slag liet hij met 47,73 seconden een split noteren waarmee hij moeiteloos mee zou kunnen zwemmen in teams die de vorige wereldtitels en olympische gouden medailles wonnen.

Op de 50 meter vrije slag moest Santana in Nanjing zijn Chinese rivaal Yu Hexin nog voor laten gaan, maar op 'zijn' nummer, de 100 meter vrije slag, sloeg hij genadeloos hard toe. Met 48,25 verpulverde hij zijn eigen wereldrecord junioren, wat hij eerder dit jaar op 48,67 had gezet. Daarmee heeft Santana dat wereldrecord in slechts een paar maanden tijd van 48,85 naar 48,25 gebracht, een enorme verbetering.

Er is vooral ook veel lof voor het tweede deel van zijn races, In de finale in Nanjing klokte hij over de tweede 50 meter een tussentijd van 24,91 seconden, iets wat zelfs tijdens de 'echte' olympische finale in Londen maar door weinig zwemmers beter werd gedaan.