[jOS] Drama voor topfavoriete 100 meter

Zaterdag werden de eerste atletiekfinales afgewerkt op de Jeugd Olympische Spelen. Voor de Poolse Ewa Swoboda draaide dat uit op een gigantische teleurstelling. Swoboda was de absolute topfavoriete op de 100 meter, nadat ze in de series een razendsnelle tijd van 11,30 seconden liet noteren. Ter indicatie: De nummer twee van de series, Liang Xiaojin uit China, kwam 'slechts' tot 11,64.

Zaterdag leek Swoboda in Nanjing alleen aan de start te moeten verschijnen om de gouden medaille op te halen, tot er gestart moest worden. Vlak na het sein 'Set' bezweek de Poolse onder de druk, waardoor ze uit haar startblok viel.

Even was er de hoop op clementie, zelfs haar Australische concurrente Sam Geddes leefde mee met Swoboda. Al snel kwam echter een vrijwilligster aan met een rood/zwarte kaart: Swoboda was gediskwalificeerd. Vol ongeloof en hevig huilend verliet de Poolse het stadion, waar luttele momenten later Liang Xiaojin het thuispubliek in vuur en vlam zette. Haar winnende tijd was 'slechts' 11,65 seconden.

Het drama voor de Poolse Ewa Swoboda, topfavoriete op de 100 meter (Bron: YouTube)

Ook bij de mannen onsnapte de topfavoriet niet aan het lot. De Jamaicaan Raheem Chambers leek voorafgaand aan de series niet te kloppen. Hij won zijn serie, maar enkele meters na de finish blesseerde hij zichzelf, waardoor hij de finale moest missen.

Die finale verliep ook niet geheel zonder drama: De Japanner Kenta Oshima leek het goud te pakken, tot Sydney Siame uit Zambia hem voorbij wist te lopen. Doordat Siame ver weg van Oshima liep, zag de Japanner hem niet. Hij stond het goud al te vieren, tot hij op het scorebord zag staan dat de Zambiaan de winnaar was: 10,56 om 10,57.

Oshima juicht, tot hij even later ziet dat hij toch niet heeft gewonnen (Foto: Getty)