'De oude Voigt' heeft laatste koers gereden, Howes wint

Vanaf zondagavond is de oude Jens Voigt geen professioneel wielrenner meer. De bijna 43-jarige Duitser heeft tijdens de USA Pro Cycling Challenge zijn immense carrière afgesloten. In de laatste etappe maakte hij, uiteraard, deel uit van de kopgroep. Ondanks moedige inspanningen van Jensie lukte het hem niet om het peloton voor te blijven.

Voigt was sinds 1997 prof, maar reed niet voor veel verschillende ploegen. Het grootste deel van zijn carrière sleet hij bij Crédit Agricole, Team CSC en Trek, waarbij de teams vanwege sponsors af en toe andere namen hadden. In 1998 maakte hij zijn debuut in de Tour de France, waar hij tot en met dit jaar elke keer - zeventien maal op rij - aan de start zou verschijnen.

Veertien keer haalde Voigt de finish van de Tour. In 2001 en 2006 wist hij er een etappe te winnen, iets wat hij in 2008 ook in de Giro d'Italia deed. De Duitser was het schoolvoorbeeld van een erkend hardrijder, wat ook de manier is waarop hij zijn laatste overwinning boekte. Vorig jaar ging hij er in de vijfde etappe van de Tour of California vandoor, waarna hij niet meer bijgehaald werd.

In Nederland was Voigt jarenlang een van de vaste renners die tijdens de Tour de France genoemd werden door NOS-commentatoren Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Hierbij werd meerdere keren het aantal kinderen van de Duitser vermeld, zes. Ook werd Voigt bekend door vele beroemde uitspraken, met als bekendste het zinnetje "Shut up legs!", dat hij tegen zichzelf zei op momenten dat de benen pijn deden. 

In de laatste etappe van de Pro Cycling Challenge 2014 werd Voigt op iets minder dan tien kilometer van de streep ingehaald door het peloton, waar hij veel schouderklopjes in ontvangst mocht nemen. In de rit over 126 kilometer werd het een massasprint in Denver. De overwinning ging naar de Amerikaan Alex Howes van Garmin-Sharp, die in de laatste centimeter voorbij landgenoot Kiel Reijnen (UnitedHealthcare) sprintte. Tejay van Garderen pakte voor BMC de eindzege.

Voigt laat iedereen in zijn hemd staan in de vijfde etappe van de Tour of California in 2013, wat zijn laatste zege zou worden (Foto: Getty)