Vietnamese voetballer de cel in voor matchfixen

Een professioneel voetballer in Vietnam is veroordeeld tot een celstraf van tweeënhalf jaar voor matchfixing. Acht andere spelers kregen voorwaardelijke straffen variërend van twee jaar tot 27 maanden. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan matchfixing, meldden nationale media maandag.

Behalve de 24-jarige international Tran Manh Dung kreeg ook de bookmaker die de 'deal' organiseerde een celstraf van tweeënhalf jaar. De spelers van de Vietnamese club Vissai Ninh Binh hadden samengespannen om de wedstrijd tegen Kelantan uit Maleisië in de AFC Cup, het Aziatisch equivalent van de Europa League, in maart te beïnvloeden.

Vissai Ninh Binh trok zich vanwege het schandaal terug uit de nationale competitie, maar doet nog wel mee aan de AFC Cup. Daarin verloor het vorige week in de eerste kwartfinalewedstrijd thuis met 4-2 van Kitchee uit Hong Kong. De return is dinsdag.

De Vietnamese politie strijdt al langer tegen matchfixing. In 2005 werd een aantal spelers van het nationale team veroordeeld voor het beïnvloeden van een internationale wedstrijd.