[jOS] Nederland vernedert dansende basketbalsters Guam

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben op de Jeugd Olympische Spelen met groot gemak de kwartfinales gehaald. Tegen Guam werd met maar liefst 17-1 gewonnen. In de kwartfinales wacht titelverdediger en thuisland China, wat in de groepsfase als enige land van Nederland wist te winnen.

De dames uit Guam zijn al niet het sterkste team van de Spelen, maar ze moesten het ook nog eens stellen zonder hun vierde speelster. Dyonii Quitugua raakte eerder geblesseerd en kon niet meer in actie komen. Dat maakte het makkelijk voor Nederland. Fleur Kuijt kwam tot vijf punten, Janis Ndiba, Esther Fokke en Charlotte van Kleef maakten er elk vier. Namens Guam kon alleen Kali Benavente uit een vrije worp een puntje scoren.

De basketbalsters van Guam zijn in Nanjing vooral bekend geworden vanwege hun danspassen. Om in het olympisch dorp in contact te komen met atleten uit andere landen vroegen de meiden aan een aantal vrijwilligers of er bij de ingang van het dorp een bepaald nummer gedraaid kon worden. Dat was geen probleem en al snel deden onder meer een aantal Australische sporters mee met het kwartet uit Guam.

"We verveelden ons en hadden zin om wat leuks te doen", sprak de nu geblesseerde Quitugua tegenover Guampdm.com"Niemand buiten ons kende het dansje, dus men keek ons vooral raar aan in het begin." Medespeelster Destiny Castro bracht de boel op gang: "Ik trok een aantal Australiërs naar ons toe om met ons mee te dansen en toen werd het echt leuk."

De speelsters van Guam staan op deze manier symbool voor waar het op de Jeugd Olympische Spelen toch ook om draait: Nieuwe mensen ontmoeten uit andere sporten, culturen en landen. "We hebben al zoveel mensen ontmoet en veel vrienden gemaakt. Veel mensen kennen Guam niet of nauwelijks en zijn dan erg benieuwd naar wat wji over onszelf en ons eiland te vertellen hebben."

Het Nationaal Olympisch Comité van Guam heeft een filmpje van de inmiddels steeds populairder wordende meiden uit Guam online gezet. In nationale media spreekt men trots over de tientallen 'likes' en 'shares' van de video van de basketbalsters. Een modderfiguur hebben ze overigens zeker niet geslagen: In de groepsfase verloren ze met 21-10 van de Verenigde Staten, van de overige acht landen deed alleen Tsjechië - dat met 21-12 verloor - het beter.