Cruijff wijt verlies Ajax aan gebrek aan snelheid

Ajax moet lering trekken uit de 3-1 nederlaag tegen PSV, vindt Johan Cruijff. De belangrijkste les in zijn ogen is dat het middenveld snelheid ontbeert.

"Soms zijn nederlagen goed om tekortkomingen goed te analyseren. Iedere voetballer heeft nu eenmaal zijn positieve en negatieve kwaliteiten", zegt de legendarische nummer 14 in zijn column voor De Telegraaf. "De kunst is om te voorkomen dat iemand gedwongen wordt vanuit zijn negatieve kwaliteit te spelen. Dat lukte Ajax tegen PSV niet."

Tegen PSV vormden Davy Klaassen, Daley Blind en Nick Viergever het middenveld. Cruijff had graag gezien dat Klaassen geflankeerd werd door een meer dynamische en technisch begaafde teamgenoot.

Met Blind en Viergever op het middenrif was het tempo te laag. "Daardoor kon niemand worden uitgespeeld en kwam het uit op combinatievoetbal. Daarvoor heb je weer een hoge balsnelheid nodig, maar dat wordt moeilijk als je op het middenveld én met Blind én met Viergever speelt."

"Die zijn allebei niet snel en niet technisch genoeg om het spel te versnellen. Het gebrek aan snelheid in de voorhoede en het middenveld kostte Ajax uiteindelijk de wedstrijd", doceert de voormalige speler en trainer van de Amsterdammers.

Ajax ging goed van start tegen PSV, toen Anwar El Ghazi de thuisploeg al vroeg aan de leiding bracht. In de tweede helft kantelde de wedstrijd. Ajax had meer balbezit, maar kon niet verhinderen dat PSV via de counter genadeloos toesloeg.