Seedorf krijgt onderscheiding van Bouterse

Voormalig topvoetballer Clarence Seedorf is maandagmiddag in Paramaribo gedecoreerd door de Surinaamse president Desi Bouterse. Seedorf mag zich voortaan drager van het grootlint in de Ere-Orde van de Gele Ster noemen, de hoogste Surinaamse onderscheiding.

De besloten ceremonie vond plaats in Bouterses kabinet. Enkele tientallen familieleden en vrienden woonden de plechtigheid bij. "Het is een waar genoegen en een hele eer om onze 'grote zoon' vandaag te mogen onderscheiden", sprak Bouterse tijdens de huldiging. "Als grote fan en bewonderaar kan ik alleen maar zeggen dat deze onderscheiding uit de grond van mijn hart wordt uitgereikt."

Volgens Bouterse is het hele land trots op de viervoudig winnaar van de Champions League, die hij roemde als een filantroop van groot formaat en een rolmodel voor de natie. "Wij danken Seedorf voor de inspiratie die hij jonge Surinamers heeft geschonken. Naast voetballegende is hij vooral een sociaal bewogen mens. Door zijn sportprestaties heeft de hele wereld zijn geboorteland beter leren kennen", besloot Bouterse.

De 38-jarige Seedorf zei tijdens zijn dankwoord 'hartstikke blij en trots' te zijn. "Dit is voor mij een heel bijzonder moment. De Surinaamse jeugd wil ik zeggen om met hard werk steeds je droom na te volgen. Laat niemand je zeggen dat je het niet kan."

De kersverse drager van het grootlint noemde zijn voetbalcarrière een gift van god. "Dankzij het voetbal kan ik een aantal zaken in de wereld veranderen. Ik ben een idealist, wat moeilijk is in een wereld van ego's en jaloezie. Daarom is het zo mooi af en toe terug te zijn in Suriname. Denken aan Suriname is voor mij geen verplichting, maar een natuurlijk gevoel."

Seedorf kwam zaterdagmiddag aan in Suriname en vertrekt maandagnacht alweer. Hij was naar eigen zeggen voornamelijk in zijn geboorteland om 'zaken te doen'. In 2007 decoreerde toenmalig president Ronald Venetiaan hem al tot ridder in de Ere-Orde van de Gele Ster.