Alle Nederlanders winnen op eerste dag WK badminton

Het WK badminton in Kopenhagen is maandag uitstekend begonnen voor de Nederlandse ploeg. Alle Nederlanders die in actie kwamen wisten hun wedstrijd in de eerste ronde te winnen.

In het herenenkelspel was Erik Meijs zoals werd verwacht te sterk voor de Nieuw-Zeelander Joe Wu: 21-16, 21-13. Meijs, nummer 116 van de wereld, moet het in de tweede ronde normaal gesproken opnemen tegen de Deen Viktor Axelsen, de mondiale nummer 16. Die moet wel eerst afrekenen met Henri Hurskainen uit Zweden. Eric Pang begint dinsdag aan zijn toernooi met een partij tegen de lager aangeschreven Zweed Mathias Borg.

Het gemengd dubbel kent in Kopenhagen twee Nederlandse inschrijvingen. Jorrit de Ruiter en Samantha Barning boekten een knappe zege op Peter Käsbauer en Isabel Herttrich. Het Duitse duo staat op de 21e plek op de wereldranglijst, 19 plaatsen hoger dan De Ruiter en Barning. Toch werd het met 21-16, 22-20 een uitgemaakte zaak voor de Nederlanders.

Jacco Arends en Selena Piek boekten eveneens een mooie overwinning. Het Poolse koppel Robert Mateusiak en Agniezka Wojtowska moest er met 21-19, 21-14 aan geloven. Het vervolg lijkt lastig te worden, want met Joachim Fischer Nielsen en Christinna Pedersen uit Denemrken wachten de nummers vier van de wereld. De Ruiter/Barning speelt tegen Lu Kai en Huang Yaqiong uit China, elfde op de ranglijst.

Het mannendubbel kent één Nederlandse troef. Jacco Arends en Jelle Maas, de mondiale nummers 37, openen dinsdagavond hun toernooi tegen Michael Fuchs en Johannes Schöttler. De Duitsers staan veertien plekken hoger op de wereldranglijst. Bij de vrouwen staan Eefje Muskens en Selena Piek door hun goede ranking automatisch in de tweede ronde. In het vrouwenenkel doet geen Nederlandse mee.