[jOS] Zeldzame gouden medaille voor Suriname

De Surinaamse atleet Miguel van Assen heeft op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing voor een bijzondere prestatie gezorgd. De zeventienjarige Van Assen won het goud bij het hinkstapspringen, een zeldzaamheid voor Suriname.

Van Assen is pas de tweede Surinaamse medaillewinnaar ooit op door het Internationaal Olympisch Comité georganiseerde Spelen. Anthony Nesty ging hem voor: De zwemmer won in 1988 olympisch goud en in 1992 brons op de 100 meter vlinderslag.

Van Assen liet eerder al zien een groot multitalent te zijn. Zo won hij vorig jaar zowel bij het hoogspringen als het hinkstapspringen goud op de CARIFTA Games, het atletiekkampioenschap voor jonge atleten uit voornamelijk het Caribisch gebied. Dit jaar werd hij er derde bij het verspringen en wederom eerste in het hinkstapspringen.

In Nanjing kwam Van Assen al in zijn eerste poging tot 16,15 meter, een afstand die door niemand meer verbeterd zou worden. Met 16,01 kwam de Italiaan Tobia Bocchia nog het meest in de buurt, terwijl ook Nazim Babayev (15,96) uit Azerbeidzjan niet ver verwijderd bleef. Het goud was echter voor Suriname dankzij de trotse Van Assen: