[jOS] Van Tongeren onderuit tegen Turks supertalent

Boogschutter Jan van Tongeren heeft zich op de Jeugd Olympische Spelen geplaatst voor de kwartfinales. De vijftienjarige Nederlander rekende in de achtste finale af met de Argentijn Francesco Rodriguez Sas.

Van Tongeren begon niet heel sterk, maar doordat Rodriguez nog matiger begon - twee zevens tegen twee achtten voor Van Tongeren - kon de Nederlander alsnog de eerste set winnen: 2-0. Beide schutters deden het beter in de tweede set, Van Tongeren kwam nu tot 27 punten in plaats van 26. Dat was genoeg om de set met één punt verschil te winnen en de stand op 4-0 te brengen.

De derde set was de beste van de Argentijn. Waar Van Tongeren met een tien en twee negens op 28 punten kwam, liet Rodriguez twee tiens en een negen noteren, waarmee hij de set won en op 4-2 kwam. In set vier maakte Van Tongeren echter de dienst weer uit. Met een negen en een tien had hij aan nog een negen genoeg om de set - en dus de wedstrijd - te winnen. Hij maakte er nog een tien van, waardoor hij zijn laatste set afsloot met 29 punten, zijn hoogste score in de wedstrijd.

In de kwartfinale neemt Van Tongeren het dinsdag even na 9.00 uur op tegen Mete Gazoz. De Turk liet in zijn vorige wedstrijd een bijzonder sterke impressie achter. Van de vijftien pijlen gingen er totaal liefst negen in 'de tien', waaronder zeven van de laatste negen.

Update 9.27 uur

Van Tongeren is er niet in geslaagd de halve finale te bereiken. De vijftienjarige Gazoz was in de kwartfinale onaantastbaar, terwijl de even oude Nederlander enkele kleine foutjes maakte. De wedstrijd begon met een ongekend niveau in de eerste set, waar beide schutters drie keer in de tien schoten. Van Tongeren begon de tweede set echter met een acht en doordat Gazoz een negen en twee tienen liet noteren was de set verloren.

De derde set van de Nederlander was weer uitstekend, met één negen en twee tienen, maar dat was ook wat de Turk schoot. Van Tongeren moest de vierde set winnen om in de wedstrijd te blijven, maar begon wederom met een acht. Hij schoot nog wel twee tienen erbij, maar doordat Gazoz drie keer achter elkaar de tien raakte was het gedaan: 6-2.

Gazoz eindigde de wedstrijd uiteindelijk met tien van zijn twaalf pijlen in de tien, een ongehoord resultaat. Ook de acht tienen van Van Tongeren was van hoog niveau, maar het was net niet genoeg.