[jOS] Ongelooflijke comeback net niet genoeg voor hockeygoud

De Nederlandse hockeysters hebben op de Jeugd Olympische Spelen net naast het goud gegrepen. De titelverdedigers moesten ondanks veel steun op de tribunes in een zinderende finale hun meerdere erkennen in thuisland China.

De finale begon dramatisch voor Nederland, want al binnen twee minuten stond het 0-1 achter. Nog voor het einde van de eerste van drie perioden - twaalf minuten per periode - maakten de Chinese dames ook nog de 0-2 en 0-3. Tot overmaat van ramp begon de tweede periode ook niet best en stond het al snel 0-4.

Na een kleine twintig minuten begon echter een enorme comeback van Nederland. Ginella Zerbo en Maxime Kerstholt zorgden dat het aan het eind van de tweede periode 2-4 stond. Bondscoach Ageeth Boomgaard zag dat er nog genoeg kansen waren: "Jullie hebben nog twaalf minuten om alles te geven wat je hebt. Je kunt veel en veel feller, nu moeten jullie alles laten zien", motiveerde ze haar ploeg.

De toespraak werkte, want Nederland schoot uit de startblokken in de derde en laatste periode. Binnen veertig seconden stond het 3-4 dankzij Elin van Erk en nog geen minuut later maakte Marijn Veen de gelijkmaker. Nederland ging door en Frederique Matla bracht Oranje zelfs voor het eerst op voorsprong, 5-4.

China liet echter zien ook over mentale veerkracht te beschikken en kwam snel weer op gelijke hoogte. Vervolgens was het minutenlang spanning, waarin binnen een paar seconden van elkaar aan beide kanten grote kansen gemist werden. Het bleef 5-5 en dus moesten er shoot-outs komen.

Matla wist haar poging te raken, waarna China op 1-1 kwam. Het was uiteindelijk Carmen Wijsman die de fout inging, door haar poging - ook na een tweede en derde kans - te missen. Veen wist de bal wel in het doel te krijgen, maar twee treffers van China - waaronder een bal die net een centimeter over de lijn rolde - bezegelden het lot van Nederland, dat met zilver genoegen moest nemen.