Dressuurteam pakt brons op Wereldruiterspelen, goud naar Duitsland

De Nederlandse dressuurploeg heeft een bronzen medaille veroverd in de landenwedstrijd bij de Wereldruiterspelen in Normandië. Na de proef van Adelinde Cornelissen was duidelijk dat een medaille zeker was, welke kleur was nog even afwachten. 

Cornelissen reed met Parzival naar een score van 79,629%. Ze staat daarmee vierde en is daarmee de beste Nederlandse in Caen. Nederland had een eindscore van 227,400%. Door de blessures van Kingsley Siro (Daniëlle Heijkoop) en Undercover (Edward Gal) kon Nederland niet in de sterkst mogelijke formatie aantreden en was titelprolongatie buiten bereik. 

Cornelissen had er geen moeite mee om als laatste te starten. "Hoe meer druk hoe beter. Het had in principe nog wel iets flitsender gemogen, maar dat was niet de opdracht. Geen fouten maken, daar draaide het om. Alles voor het team. Dat lukte heel goed. Ik ben blij dat Parzival zo constant liep."

Het goud ging naar Duitsland. Helen Langehaneberg kwam als laatste Duitse in actie en zij stelde met Damon Hill de winst veilig met een score van 81,357%. Duitsland scoorde in totaal 241,700%. Het zilver gaat naar Groot-Brittannië. Olympisch kampioene Charlotte Dujardin noteerde met Valegro 85,124% en bracht de Britten naar de zilver (totaal 231.343%). Individueel was ze de beste ruiter.  

Met een plek bij de beste drie landen is Nederland verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. "Wij zijn de eerste sport in Nederland die ons plaatst voor de Spelen", riep bondscoach Wim Ernes verguld.

Woensdag komen de beste dertig ruiters van de teamwedstrijd in actie op de Grand Prix Special en strijden dan voor de individuele medailles. Vrijdag wordt het dressuur afgesloten met de Kür op Muziek.