[WK Judo] Japanner Ebinuma pakt derde titel op een rij

Judoka Masashi Ebinuma is voor de derde keer op een rij wereldkampioen geworden in de klasse tot 66 kilogram. In het Russische Chelyabinsk was de Japanner in de finale met ippon te sterk voor de Rus Mikhail Pulyaev. 

Ebinuma veroverde ook de wereldtitel in 2011 en 2013. Tijdens de Olympische Spelen in Londen moest hij genoegen nemen met een bronzen medaille. Pulyaev won dit jaar de Grand Slam in Parijs. In de finale kreeg Pulyaev al snel een straf wegens passiviteit. Na twee minuten zette Ebinuma een aanval in en gooide de Rus op zijn rug.

Bij de dames (-52kg) ging het goud naar de Majlinda Kelmendi uit Kosovo. Zij prolongeerde haar titel door in de finale met waza-ari te winnen van Andreea Chitu uit Roemenië. De 23-jarige Kelmendi is de Kim Polling van de klasse tot 52 kilogram. Ze won dit jaar al haar partijen. Dat leverde haar eerder goud op bij twee Grand Prix-tornooien, ze won de Grand Slam in Parijs en pakte ook de Europese titel. 

In beide klassen kwamen er geen Nederlanders in actie. Woensdag zullen er wel weer landgenoten de tatami betreden. Dex Elmont komt uit in de klasse tot 73 kilogram en Sanne Verhagen komt in actie in de klasse tot 57 kilogram.