Whitmarsh weg bij McLaren

Martin Whitmarsh is vertrokken bij McLaren, zo heeft het Britse bedrijf bekendgemaakt. De Brit was tot vorig jaar teambaas bij de Formule 1-renstal, maar zijn positie sneuvelde afgelopen winter bij een reorganisatie. Nu zijn de wegen van hem en het team uit Woking gescheiden.

Whitmarsh werd in 2009 de opvolger van Ron Dennis die zich meer bezig ging houden met de ontwikkeling van straatauto's. Afgelopen winter trok Dennis echter weer meer de touwtjes naar zich toe. Hij vindt dat gezien de huidige F1-kalender de traditionele rol van teambaas niet meer van deze tijd is.

Dennis was begin dit jaar hier al duidelijk over: "Gedurende de eerste vier maanden van een jaar keert een team niet terug naar de fabriek. Met de vroegere rol van teambaas was het alsof je vier maanden lang buiten de deur was. Ik daag iedereen uit een bedrijf te runnen terwijl je vier maanden lang niet aanwezig bent op het bedrijf zelf."

De rol van Whitmarsh, die 24 jaar actief was bij McLaren, kwam te vervallen. Oud Lotus-teambaas Eric Boullier werd benoemd tot nieuwe racedirecteur, terwijl Jonathan Neale de algehele leiding over het Formule 1-deel van McLaren kreeg. Whitmarsh zelf kwam niet meer in het plaatje voor en na lange onderhandelingen zijn beide partijen tot een akkoord gekomen. Details over de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt.