[jOS] Noord-Koreanen extreem effectief op Spelen

De Noord-Koreaanse ploeg heeft op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing een bijzondere prestatie neergezet. Het land vaardigde slechts zes atleten af, maar die wisten wel maar liefst vijf medailles te winnen, drie keer goud en twee keer zilver.

Noord-Korea was in Nanjing vertegenwoordig door één roeier, drie gewichtheffers en twee worstelaars. Gewichthefster Ri Songgnum pakte vroeg in het toernooi zilver in de klasse tot 48 kilogram, een dag later kwamen haar twee teamgenoten in actie. Bij de vrouwen tot 53 kilogram was er zilver voor Jong Chun-Hui, terwijl bij de mannen tot 62 kilogram Pak Jongju niet te stoppen was.

Het worstelen werd van maandag tot en met woensdag afgewerkt, de laaste dagen van de Spelen. De vijftienjarige Ri Seung pakte daar het goud in zijn klasse tot 42 kilogram. Een dag later was het de beurt aan Kim Sonhyang die uitkwam bij de vrouwen tot 46 kilogram. Net als haar teamgenote een dag eerder pakte ook Kim het goud.

Er is maar één Noord-Koreaanse atleet die Nanjing met lege handen verlaat, hoewel het onzeker is wat er met hem is gebeurd. Opvallend detail is dat het hierbij gaat om de vlaggendrager van Noord-Korea tijdens de openingsceremonie van de Spelen. De achttienjarige roeier Choe Ryonghyok werd op zondag 17 augustus kansloos laatste in zijn heat. Op maandag kwam hij in de herkansingen wederom niet in de buurt van de goede klasseringen.

Vervolgens mocht Choe op dinsdag starten in de fase van het toernooi waar de precieze rangschikking van de uitgeschakelde roeiers beslist wordt. Het ging prima, na 500 van de 1000 meter lag hij op de vierde plek van zes deelnemers. Dat was het laatste wat er in de officiële resultaten van hem is vernomen, want de finish - een minuut of twee later - heeft hij niet gehaald. Een dag later stond hij op de startlijst van de D-finale, maar daar kwam Choe niet opdagen. 

Choe Ryonghyok met de Noord-Koreaanse vlag tijdens de openingsceremonie in Nanjing (Foto: Getty)