Ook Xabi Alonso stopt als international

Xabi Alonso heeft woensdag een punt gezet achter zijn interlandloopbaan. De Spanjaard kwam deze zomer op het WK tegen Australië voor het laatst in actie voor La Furia Roja. Alonso (32) beleefde weinig plezier aan zijn laatste eindtoernooi met Spanje.

In Brazilië strandde de wereldkampioen van 2010 in de groepsfase. De 3-0 zege op Australië was na eerdere nederlagen tegen Oranje (1-5) en Chili (0-2) niet voldoende om nog door te bekeren. De beslissing van de middenvelder van Real Madrid komt niet uit de lucht vallen. Alonso zou al voor het WK een besluit hebben genomen over zijn interlandloopbaan. De routinier verlengde in januari van dit jaar zijn contract bij De Koninklijke en zou daarbij hebben laten weten na deze zomer te stoppen als international.

De 113-voudig international wachtte met de officiële bekendmaking tot na het WK. Alonso scoorde zestien keer voor Spanje en werd twee keer Europees kampioen (in 2008 en 2012). Vier jaar geleden maakte de middenvelder deel uit van de selectie die ten koste van Nederland wereldkampioen werd in Johannesburg.

Alonso volgt met zijn besluit generatiegenoten Xavi en David Villa. De middenvelder en de topscorer aller tijden van Spanje maakten ook bekend niet langer voor de nationale ploeg uit te willen komen. Bondscoach Vicente del Bosque en de Spaanse bond gaan ondanks het debacle in Brazilië verder tot en met Euro 2016.